http://polubiotpusk.blogspot.com/2013/10/blog-post_31.html

пятница, 7 марта 2014 г.

Плануємо подорож у Париж разом. Частина перша.

Париж... скільки людей мріє потрапити у Париж?
 
Не знаю, але напевно кожен з нас мріє хоча б раз у житті видертися на Ейфелеву вежу, побувати у Луврі, пройтися вулицями  міста, описаного у сотнях книжок, омріяного мільярдами людей, побачити на власні очі Єлисейські поля. У кожного з нас Париж асоціюється із чимось своїм, власним, неповторним...
 
Але, менше слів, більше діла.
Як любить казати мій коханий чоловік: "Меньше думать, больше соображать".
  Адже, опинитися під омріяним небом французької столиці під силу кожному з нас.
 Відмовки не приймаються. У житті має бути все так, як ми хочемо, і ніяк інакше.
А що робити, якщо ми хочемо в Париж?
Правильно, збирати гроші.
А Ви що подумали? Без грошей така мрія, напевне, не здійсниться. 
Ну гроші, це таке, всім зрозуміле поняття. А що ж далі?
Варіанта 2:
1. Замовити путівку у турагенстві, і ні про що інше не думати. Завезуть, поселять, покажуть, розкажуть і привезуть назад на Україну. Ідеальний варіант.
Але тут дуже уважно треба ознайомитися з умовами придбання путівки. І чітко знати що  в ціну входить, а що - ні, і платити за це доведеться окремо. Будьте дуже уважні. Неуважних зазвичай підстерігає халепа.
 
2. Самостійно організувати подорож своєї мрії. Це, скажу Вам, складно, ризиковано і  підходить лише тим сім'ям, в яких партнери поважають один одного, і не будуть шукати винного у дрібних неприємностях, які можуть трапитися з кожним під час самостійного відпочинку.
Якщо Вам цікавий, власне, другий варіант, залишайтеся зі мною, і читайте далі.
Сама я в Парижі ще не була. Але мрію, і знаю, що коли моя дитина підросте, я обов'язково здійсню свою мрію, і таки потраплю у Діснейленд.
А наразі, я планую... А як відомо, мрії, які здійснюються, це не мрії, а плани.
Отже плануємо. Плануємо разом.
 
Що ж перше нам треба визначити для себе?
 
1. Що для нас Париж?

Що я хочу побачити, де хочу побувати, де обов'язково сфотографуватися, щоб виставити на Facebook? Чи, можливо, що хочу скуштувати або відчути. Чим конкретнішими будуть побажання, тим більше задоволення від їх здійснення Ви отримаєте.
 
Для чого це? Для того, щоб визначити, скільки днів Вам потрібно для подорожі?
Зі свого досвіду, скажу, якщо Ви поціновувач мистецтва, то на Лувр бажано виділити цілий день. Ми, наприклад, були в Прадо, куди потрапили лише після другої години дня, і не встигли побачити всього музею.
Діснейленд, зі своїми величезними чергами теж займе один день, як мінімум.
Версаль, Ейфелева вежа, Музей Пікассо, острів Сіте, Пале-Рояль, визначних місць у Парижі, хоч греблю гати. Тому Ви заздалегідь повинні знати, що Вас цікавить, і куди Ви просто зобов'язані потрапити.

Після того, як Вам стала чітко відома кількість днів, необхідних Вам для здійснення подорожі в місто своєї мрії, беремо в руки календар, і визначаємо дату виїзду, і дату прибуття  додому. Для чого це? Для того, щоб мати можливість заздалегідь придбати дешеві авіабілети. Адже, краже з'їсти кілька лишніх  французьких круассанів із запашною ранковою кавою, ніж заплатити авіаперевізнику втридорога.

2. Як туди дістатися?

Далі думаємо, яким чином ми можемо потрапити в Париж. Найшвидший і найдешевший варіант - літак. Тоді визначаємо що туди літає і звідки нам найзручніше вирушати. Як ми знаємо, з України дешеві рейси є, але вони зазвичай нам не підходять за напрямком, або за ціною. Тому, що те, що у нас дешево - в межах Європи в 2-3 рази дешевше. Тому, як варіант, пропоную розглянути можливість скористатися рейсами всередині Європи.
До нас найближче Польща, Угорщина, Словакія, Румунія. Там вже кому куди ближче: Вам видніше. Тому шукаємо, наприклад по Польщі: де є аеропорти, і що звідти літає в Париж.
Найвідоміші аеропорти Польщі: Краків, Варшава, Катовіце, Гданськ.
З них лише Краків і Варшава мають прямі рейси на Париж, в загальному прямий переліт займає 2 год. 25 хв., а власне це нас і цікавить. Адже летіти на таку коротку відстань з пересадками, чекаючи по кілька годин поспіль на інший літак, це навіть якось образливо, і не зовсім дешево.
Тепер дивимося, які лоукости туди літають. Чому лоукости? Та тому, що ми, українці, звикли на всьому економити.

І бачимо: Краків-Париж: easyJet, Ryanair (14.10-16,25). Прямі рейси. Те, що треба.
LOTВаршава-Париж: Wizz Air (6.10 - 8,35), LOT, Air France. По цінах стає зрозуміло, що з них для нас може підійти: Wizz Air на вибрану дату 70 EUR, LOT- 353 EUR, Air France 383 EUR. Відчуваєте різницю? Ото ж бо й воно.
Крім того, ціни постійно змінюються. Придбати дешеві авіаквитки цілком можливо, треба тільки вкласти у пошук трохи часу. Тому не варто поспішати купувати квитки по 70  EUR за особу, через тиждень, ціна на цей рейс може становити лише 35 або і 20 EUR.
Так само шукаємо квитки на зворотній напрямок. Я розумію, що з міста своєї мрії зовсім не хочеться повертатися додому, але, як показує досвід, робити це необхідно. Бо в гостях добре, а вдома - краще.

Зверніть увагу. Раджу купувати квитки окремо туди, окремо назад, а не в обидва кінці, як часто і наполегливо пропонує перевізник. Чому? Все задля економії Ваших коштів.
Можливо, інший авіаперевізник за той же напрямок, на дату, яка підходить саме Вам, а не йому,  продасть Вам квиток в 2 рази дешевше.

Час вильоту і прильоту також дуже важливий. Чому?
Якщо Ваш літак відправляється, наприклад о 04.00 ранку, Вас, скоріш за все чекає ніч, проведена в аеропорту. Якщо Ви летите з дітьми, це не надто приємний варіант. Якщо ж виліт, наприклад о 18,00, а прибуваєте ви 20.20, то навіть влітку вже сутеніє, і знайти свій готель буде трохи важче, ніж вдень. З досвіду мені відомо, що поневірятися з чемоданами в темноті по чужому місту не дуже приємна справа.

Далі, це вже деталі, якщо у Вас є машина - чудово. Треба заздалегідь подбати про місце її парковки десь в районі аеропорту, тоді Вам не прийдеться підлаштовуватись під автобус, чи будь-який інший громадський транспорт.
Якщо, машини немає, можна попросити родичів чи друзів Вас туди завезти та зустріти, коли Ви повертатиметесь.
Якщо ці два варіанта не Ваші, тоді нічого не лишається, як придбати заздалегідь квитки на громадський транспорт, у потрібному Вам напрямку. Варто також зазначити, що в аеропорт Ви повинні з'явитися за 2 години до відправлення літака. Тому раджу обов'язково враховувати можливості нашої митниці, адже наша митниця може все: і протримати Вас на кордоні 3-4 години, і відпустити за кордон протягом 40 хвилин. Будьте уважні і ні в якому разі не купуйте квитків у притик. Краще вже півдня повештатися чужим містом, аніж летіти вслід за літаком із зіпсованим настроєм.

Поїхали далі. Знаючи конкретну дату, починаємо пошук авіаквитків. І тут треба бути уважним. Ціни на сайтах всіх авіакомпаній вказані лише за квитки, а не за повну вартість перельоту.
Після того, як ви знайшли квиток за ціною, яка Вас влаштовує, і Ви починаєте купувати його он-лайн, вилазить ціла купа цікавих деталей (пріоритетна посадка, додаткове місце для ніг, страховка від авіакомпанії, доплата за вимушене очікування рейсу, і такого різного там ще з 10 позицій), за які Вам потрібно додатково заплатити. Часто ці послуги коштують дорожче, ніж сам квиток. Плюс до того, Ви за це все платите окремо за кожну особу.
У Ваших же інтересах, змінити дату, на 1-2 дні, або місце вильоту, і таки знайти максимально дешеві квитки. Так як ці всі додаткові послуги коштують однаково, не залежно від того,  коштував Ваш квиток 10 чи 300 EUR.

Наразі, це все. Я думаю, що інформації для переварювання наразі достатньо. Напишіть, будь ласка, що для Вас Париж? Я там ще не була і  нічого там не бачила, тому для мене дуже важливою є Ваша думка.

Дякую за увагу. Далі буде.

Ваша К.

Комментариев нет:

Отправить комментарий