http://polubiotpusk.blogspot.com/2013/10/blog-post_31.html

среда, 27 ноября 2013 г.

Як молодій сім'ї наважитися витрачати гроші на подорожі?

Отже, Ви нещодавно вступили у шлюб? Вітаю!  

Ви молоді і Вам бракує всього і одразу. А так кортить подорожувати, доки діти не обсіли... А ще хочеться новий ноутбук і безпровідний Інтернет у хату. А ще було б добре мати новий холодильник і посудомийку. Але якщо Ви новостворена українська сім'я, то можна здогадатися, що грошей на все у Вас не вистачає. Тому Вам тепер особливо важливо правильно розставити пріоритети. От про це і подумайте. Час не стоїть на місці. Ви можете в цьому переконатися уже завдяки тому, що маєте обручки на пальцях. Ваше дитинство скінчилося, і Ви у вільному плаванні. Хазяї свого життя, так би мовити. І тут постає питання: що робити далі?  Ну, по-перше потрібно повністю і безповоротно взяти на себе 100 відсоткову відповідальність за своє життя і за своє щастя. Якщо Ви за ціле життя нікуди не виберетеся, Вам ніхто не буде винен, крім Вас самих. Отже, купити пральну машину чи поїхати подивитися, як живуть люди за межами України вирішувати Вам, але при цьому слід пам'ятати про час.

З чого ж почати?

А почати шлюб варто-таки із медового місяця. Власне з поїздки у далекі і теплі краї, з умовою, що для Вашої сім'ї це буде перша, але далеко не остання подорож. Потім, коли повернетеся додому, Ви будете сповнені сил для початку нового, власного життя.
Спитаєте, як кудись поїхати, якщо всі гроші пішли на весілля? А так: зекономити на весіллі. Не запрошувати на гуляння все село і всіх родичів, яких ви до цього часу в очі не бачили, а витратити чесно зароблені Вами та Вашими батьками гроші на себе і на свої мрії.

Чому слід подорожувати, доки Ви молоді?


1. Ви молоді - вільно рухаєтесь і пересуваєтеся без посторонньої допомоги. Це величезний плюс. Я колись у Венеції бачила бабульку, яку майже заносили на вапоретто. І при цьому вона всім ламаною англійською пояснювала , що все життя вона  мріяла побачити Венецію, але не мала на це часу: робота, малі діти, чоловік у постійних відрядженнях, будинок, господарство, потім старі батьки, яких потрібно було доглядати... І от, нарешті, її мрія здійснилася... На вапоретто бабулька була сама. Допомагали їй посторонні люди. Ні чоловіка, ні дітей, ні батьків поряд не було. Звичайно, чудово, що її мрія здійнилася, але шкода, що їй не було з ким розділити радість від її здійснення.

2. Ваші батьки якраз у самому розквіті сил. Вони ще можуть самі себе забезпечити та не потребують Вашої допомоги та постійної присутності.

3. Можливо, Ви ще не маєте дітей. Тому, Ви не змушені більшу частину свого часу проводити вдома. Почати подорожувати варто до народження дітей, так пізніше, вже маючи певний досвід у подорожах, Вам буде легше наважитися подорожувати разом з малюками. Якщо ж Ви вже маєте діток, що також чудово, подорожуйте разом з ними, покажіть їм світ, яким Ви самі так захоплюєтесь. Малюки, зазвичай добре переносять дорогу і швидко призвичаюються до нового місця, якщо поряд із ними щасливі батьки.

4. Всі матеріальні блага, якими б дорогими вони не були, рано чи пізно стають непотрібними (ламаються, старіють, зношуються і т.д.) Скільки б речей Ви не придбали, вони не будуть служити Вам  вічно. А враження від подорожей та чудові спогади у Вас ніхто не забере, вони не згорять, не потонуть, не зіпсуються, хіба що можуть трохи стертися на старості років.

5. Тепер - саме час. Не чекайте. Мрійте, плануйте, шукайте людей, котрі вже здійснюють те, про що Ви тільки мрієте, переймайте їх досвід, і вперед! Життя проходить навіть тоді, коли здається, що Ви цілком контролюєте ситуацію.

Порад, як організувати своє життя, я давати не буду. Але маю кілька ідей, які суттєво допоможуть зберегти кошти. Це мій особистий досвід.

Як можна заощадити кошти?

1. Якщо Ви обоє працюєте, і маєте одну-єдину відпустку за цілий рік, то до неї треба готуватися завчасно. Гроші, на відпустку, яка планується на літо, потрібно починати відкладати вже восени, за рік до подорожі. Так, в останній місяць ви не будете гризти лікті, що Вам не вистачить грошей на довгоочікувану поїздку. Скільки відкладати і де зберігати, Ваша особиста справа, але якщо Ви дійсно хочете кудись потрапити, то відкладати якусь частину заробітної плати обов'язково! Інакше, все буде як завжди - немає грошей, немає часу, поїдемо на наступний рік, і так кожного року.

2. Варто навчитися подорожувати самостійно. В цьому я можу Вам допомогти.
3. Варто чітко визначити, що є для Вас предметом першої необхідності, а що може  почекати ще кілька років. Цілком можливо, що новий килим у вітальню, який коштує не менше, ніж подорож до Європи на католицьке Різдво, не настільки вже і потрібний  Вам особисто, просто батьки чи знайомі казали, що туди вже варто було б щось постелити))).

4. Велику побутову техніку, таку як пральна та посудомийна машина, холодильник чи морозильна камера не обов'язково купувати у магазині за вищехмарними цінами. Цілком можливо придбати техніку, яка вже була у використанні. Так, у мене, холодильник, куплений колись за 100 доларів, працює безперебійно вже 10 років. Пралька (700  грн) та морозильна камера (900 грн) так само. Чому можливий такий варіант? Та тому, що вся техніка ламається, як стара, так і нова. Ремонт коштує однаково. А от викинути техніку (в тому випадку, якщо ремонту не підлягає), яку Ви купили  майже за безцінь, не так шкода, як ту, за яку ви відвалили піврічну зарплату. Отже, тут можна суттєво зекономити, а це додаткові гроші для омріяної подорожі.

5. Це саме стосується одежі. Подумайте, можливо Вам не так вже і потрібні десяті за рахунком джинси чи пятнадцята кофтинка. До речі, за кордоном є можливість одягнутися дешевше ніж на наших базарах.

6. Почніть записувати Ваші витрати. Робіть це хоча б один місяць, а краще хоча б півроку. Тоді чітко видно, куди поділися гроші, яких ще вчора було повно, а сьогодні - кат ма.
Форму для запису витрат можна знайти і Інтернеті, а можна скачати тут.

7. Плануйте свої сімейні витрати заздалегідь. Це допоможе Вам принести всю заробітну плату додому, а не витратити її по дорозі додому на усілякі забаганки.

8. Шукайте акції. Предмети побуту, миючі засоби, продукти харчування, що не псуються, можна закуповувати заздалегідь за низькими цінами. Але і тут варто знати міру. Не потрібно запасатися,  наприклад, борошном на 2 роки вперед, а от на 2-3 місяці - цілком доречно.

9. Економте світло, газ і воду, а також вчасно оплачуйте чеки, щоб уникнути штрафів. Вимикайте все, коли Вас немає вдома. Навчіться повторно використовувати воду.

10. Витрачайте кошти розумно, на те, що дійсно приноситиме Вам задоволення.

Сподіваюся, мої маленькі хитрощі, які напевно Вам ще краще відомі ніж мені, стануть Вам у пригоді. А якщо захочете зекономити на квитках та на подорожах загалом, звертайтеся до мене. Я із задоволенням  Вам допоможу.

Ваша К.

Комментариев нет:

Отправить комментарий